Alergeny

Seznam alergenů

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU Č. 2000/13 O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ O POTRAVINÁCH SPOTŘEBITELŮM

Informace o alergenech

Z nařízení vyplývá:
Zákazníkovi musí být vhodným způsobem sdělena informace o obsahu alergenů, nebo musí být vhodným způsobem informován o dostupnosti takové informace, např., že informace o alergenech obsažených v pokrmech obdrží na požádání u obsluhy.

Hlavní skupiny alergenů jsou:

  1. obiloviny obsahující lepek
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. jádra podzemnice olejné /arašídy/ a výrobky z nich
  6. sójové boby a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj
  8. skořápkové plody: mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena a výrobky z nich
  12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg
  13. vlčí bob a výrobky z něj
  14. měkkýši a výrobky z nich

Jednou z forem upozornění může být např. Předložením zákazníkovi na jeho osobní vyžádání. Zákazníku musí být vždy viditelně, prokazatelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy. Upozorněním viditelně umístěnou větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka“. Po vyzvání obsluha předá informaci o alergenu obsaženém v daném pokrmu.

Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka.